Midyat Ziraat Odası

Midyat Ziraat Odası > Haberler > BAĞ BAKIM DEMONSTRASYON SONUÇLARIMIZ

BAĞ BAKIM DEMONSTRASYON SONUÇLARIMIZ

Demonstrasyon Amacı: 2014 yılı mevcut durum analiz raporu sonuçlarında Midyat Bağcılık çiftçisi geleneksel yapıdadır. Hastalık ve zararlılardan dolayı verim alamamaktadır. Zirai ilaç ve Gübre kullanım alışkanlığı yoktur. 2015 yılında 15 çiftçimize 150 da’lık bağ bakım demonstrasyonunda başarılı bir sonuç alınması ile 2016 yılı bağ bakım demonstrasyon sayısını 60’a çıkartılmıştır..2017 yılı Bağ bakım demonstrasyon sayısı 10 sözleşmeli çiftçimize 10 dekardan toplamda 100 da’lık bir alan bağ bakım demonstrasyonu olarak uygulanmıştır. Bu kapsamda Midyat Ziraat Odası olarak Tarımsal Yayım ve danışmanlık Hizmetlerinde çiftçilerimize farkındalık sağlamak için, Ziraat Odası ile sözleşme yapan, bağcılıkla aktif uğraşan çiftçilerimizin, Tarım danışmanının gözetiminde bağlarda yapılacak budama, gübreleme, ilaçlama ile kimyasal ve kültürel önlemleri yaparak-görerek öğrenme planlanmış ve kaliteli ürün ile birim alanda verimi arttırmak amacıyla Bağda bakım demonstrasyonu planlanmıştır. Mardin ili

Demonstrasyon Hedefi:

Bölgede geleneksel olarak yapılan bağcılığın günümüz şartlarında modern bağcılık ile kalite ve verimin arttırılmasını sağlamak.

Demonstrasyonun Kurulduğu Yer:  Mardin / Midyat ve Mahalleri

Demonstrasyon Sonucu:

ÇIKTILAR

TUTAR TL

İLAÇ + GÜBRE

SÜRÜM

İŞÇİLİK (BUDAMA, İLAÇLAMA, HASAT)

TOPLAM

GİRDİLER

1 DA BAĞ ALAN

10 DA  BAĞ ALAN

ÜZÜM

600KG

6000 KG

GİRDİLER

ÇIKTILAR

GELİR

6000 KG X 2 TL = 12000 TL

1.500 TL

10.500 TL

Değerlendirme:

Hastalık ve zararlılara karşı fungusit ve insektisit uygulamaları yaptırılmıştır. dondan zarar görmeyen bağ bakım demolarımız hastalıktan ari , kaliteli ve yüksek verim elde edilmiş olup dekara ortalama 600 kg/da üzüm elde edilmiştir.

Sahadaki gözlemlerimize göre  Midyat bölgesinde ki bağ alanlarının bakımlı bağlar ile bakımsız bağların arasında bariz kalite ve verim noktasında farklılıkların olduğu gözlemlenmiştir.

GTHB verilerine göre Midyat bölgesinde 112.500 da bağ alanı bulunmaktadır. Çiftçilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde bağ ile ilgili yapılan faaliyetler sürüm ve budamadır. Ne bir kültürel mücadele, ne bir kimyasal mücadele nede gübreleme faaliyeti yapılmamaktadır.

Midyat Ziraat Odası Danışmanlık Birimi olarak 2014 yılından beri bakıma aldığımız bağlarda kültürel mücadele, kimyasal ve gübreleme uygulamaları tarım takvimine uygun şekilde yapıldı. Bunun sonucunda verimde artış, üründe hastalık ve zararlıdan ari bir üzüm elde edilmiştir.

Uygulamalar sonucunda çiftçilerimiz; “ Daha önceki yıllarda verim yok denecek kadar az ve hastalıklı bir üzüm elde ederken, uygulamalar sonunda kaliteli hastalıksız ve verimi yüksek bir üzüm elde edilmiştir.”

Demonstrasyonda yapılan uygulamaların değerlendirilmesi yapılmalıdır. Bu değerlendirmede iyi uygulamaların yanında var ise eksikliklerin ve uygulamalara ilave edilmesi gerekenleri bu kısımda belirtilmesi lazım. Ayrıca tarım danışmanı ve çiftçinin değerlendirmesi bu kısma eklenmelidir.