Yer :Yolbaşı Mahallesi
Tarih :09.02.2021
Mühendis danışman:
Seher Das
Konu :Meyve ağaçlarında budama
Tespit :Budama nın yoğun bir bilgi birikimi isteği ve
danışmanlar doğrultusunda uygulamalı olarak anlatılması konusunda
bilgilendirmede bulunduk..
Öneri: Budama
Meyve ağaçlarında budama
Budama Nedir?
Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli taç oluşturmalarını,
uzun zaman kaliteli ve bol ürün vermelerini, verimden düşen ağaçların tekrar
verimli hale getirilmeleri için, ağaçların toprak üstü organlarına uygulanan
kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma işlemlerinin tümüne budama denir.
Budamanın Amaçları:
Meyve ağaçlarında gövde üzerinde düzenli ve dengeli bir taç
oluşumunu sağlamak (Iskelet).
Meyve ağaçlarının bakımını, meyvelerin derimini (hasat) ve
zararla savaş gibi teknik işlemleri kolaylaştırmak
Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle
zararlanmış, kırılmış dallar ile birbirlerine zarar veren, dar açılı dalları
yok etmek.
Meyve kalitesini iyileştirmek.
Işığın ağacın iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve
kaliteli yaprak yüzeyini arttırmak.
Budamanın temel prensipleri
Şekillendirme devresinde budama işlemleri sürgün dallarına
uygulanmalı, zorunlu olmadıkça meyve dallarına dokunulmamalıdır (Önce iskelet
sonra meyve).
Budanacak olan ağaç toplu olarak incelenmeli ayrıca her dal
ayrı ayrı ele alınmalıdır.
Gövde üzerinde tacı oluşturan ana dallar aynı yükseklikte ve
eşit kuvvette olmalıdır. Ana dallar merkezi eksen etrafında eşit açılarla
dağıtılmalı. Ana dalların gövde ile yaptıkları açılar 45 - 60o olmalıdır.
Ne kadar dik büyüme o kadar az ve geç meyvelenme, ne kadar
geniş açılı büyüme o kadar çok meyvelenme getirir.
Dalları kısa kesmek vejetatif gelişmeyi, hiç kesmemek yada
uzun bırakmak generatif gelişme faaliyetlerini teşvik eder.
Aynı noktadan yan yana büyüyen dalların gelişmesine izin
verilmemelidir. Geniş açılı dal bırakılarak dar açılı olan çıkartılmalıdır.
Bir kesim yapar iken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar
vardır. Genellikle budamacılar kesim noktalarını doğru olarak tesbit etseler
bile, kesim hataları yapılmaktadır.
Tepe kesimi yaparken: Dışa bakan bir göz üzerinden kesim
yapılmalıdır. Çapı 0.5-2 cm olanlarda %3’lük bir eğim verilmelidir. Çapı 2
cm’nin üzerinde olan kesimlerde kesilen yüzey mutlaka aşı macunu ile
kaplanmalıdır.
Seyreltme kesimi: Çıkarılacak olan dalın gövde ile
birleştiği yerden, besin maddelerinin depolandığı şişkinliğin hemen üzerinden
alınması gerekmektedir. Böylece kesim noktasında oluşan yara yeri çabucak
kapanır.
Seyreltme kesimi, doğru-yanlış
Kesim noktasında tırnak bırakmamaya özen gösterilmelidir.
Tırnaklı kesimler kolay kapanmadığı için bu noktadan aşağıya doğru kurumalar
olmakta ve kapanmayan yara yerleri hastalık ve zararlıların ağaca girişini
kolaylaştırmaktadır.
Budamanın bir ışık yönetimi olduğu unutulmamalıdır. En
önemli noktalardan birisinin ağacın dengesini bozmamak kaydı ile iç kısımlara
mümkün olduğu kadar çok ışık girmesini sağlamaktır.
Budama teknikleri
Ağacın bir yanında dal oluşmadığı durumlarda:
Kabuğun çizilmesi
Uyuyan gözün hemen altından steril bir jilet ile ortalama 1
cm boyunda kabuk çizilir (Oduna zarar verilmemeli, bir sonraki dönem cizik kapanacak
şekilde).
Bir sürgünün çok kuvvetli veya yaşlanmış olduğu durumlarda
yapılması gereken budama:
Böyle durumlarda üçgen kesim tekniği uygulanır.
Üçgen kesim tekniği
İdeal fidan
1.5 m boyunda ve çapı 1.5-2 cm olan, geniş açılı yan dal
ihtiva eden fidanlardır.
İdeal Fidan
İlk dikim, budama ver terbiye
1 Yaşındaki Fidanın Latent Dönemi
Bir yaşındaki fidanın latent dönemi
Fidanlar aşı noktaları toprak yüzeyinden 5-10 cm yukarıda
kalacak şekilde dikilmelidir.
Aşı noktası güneye bakmalıdır (Hakim rüzgarlar yönünde dikim
yapılmalıdır).
Fidanda dengeyi sağlamak amacıyla son göz aşı noktasının
ters yönünde bırakılmalıdır.
İlk dikim yılında yapılacak olan budamada lider boyu 75-80
cm’den budanır. Böylece yarı bodur bir meyve ağacı elde etmiş oluruz. Kesim
daha yukarıdan yapılır ise çeşitli kontrol, bakım ve onarım işlemleri
zorlaşabilir.
Liderde tepe kesimi (dal oluşturamama veya hastalık gibi
istisnai durmlar hariç) sadece dikim esnasında yapılır.
Dikim ile birlikte destek sistemi kurulmuş olmalıdır. Lider,
uygun noktadan destek sistemine bağlanarak sabit durması sağlanır.
Bir yaş fidanda vejetasyon dönemi terbiye ve budama
75-80 cm’den tepesi budanmış fidanlarda ilk bahar ile
birlikte birinci katı oluşturacak gözler ve yan dallar meydana gelir. Bu
sürgünlerden tepe noktasına en yakın olan dal ikinci lider dal olarak seçilir.
Daha sonra oluşan sürgünlerden 4-5 adet iyi dal seçilir.
Seçilenlerin dışındakiler çıkartılır. Liderle rekabet
edenler çıkartılır.
40 cm’nin altında kalan dallar çıkartılır.
Dik büyüyen dallar lider ile geniş açı yapacak şekilde
desteklenir. Bu amaçla çamaşır mandalı, çıtalar, çubuklar kullanılabilir.
İkinci yıl budama terbiye işleri
Meyve bahçelerinde liderin tepesi istisnai durumlar hariç
(yan dal oluşmaması, yetersiz dallanma, cılız büyüme) dikim yılında budandıktan
sonra tekrar kesilmez.
Liderin ucunda veya dallarda çiçek tomurcuğu oluşmuş ise
uzaklaştırmak gerekir. Aksi taktirde çiçek tohumu liderin gelişimesini etkiler.
İkinci yılda yan dallarda 1/3-1/4 oranında kısaltma
yapılmalıdır. Bu işlem dallar üzerinde ikinci dal oluşumunu sağlar.
Toprak seviyesinden itibaren 40-45 cm’den çıkan sürgünler
uzaklaştırılır.
Özellikle kuvvetli gelişen çeşitlerde gelişmeyi azaltmak için
daha az budama yapılmalı, her kesimin sürgün büyümesini teşvik ettiği
unutulmamalıdır.
Dik sürgünler, kırılmış ve hastalıklı dallar çıkartılmalı.
İkinci yılda da ağaçlara açı genişletme işlemi tekrar
yapılabilir.
Üçüncü yıl budama terbiye işleri
Üçüncü yıl ağaçlar budanırken iskelet yapısına bakılır.
Uygun bir iskelete sahip ise meyve gözlerine dikkat edilmelidir. Var ise
uzaklaştırılmalıdır.
Yan dallarda 1/3 – 1/4 oranında kısaltma yapılabilir.
Dik sürgünler ve aşırı güçlü dallar çıkartılmalıdır.
Toprak seviyesinden itibaren 40 – 45 cm mesafeden çıkan
dallar yok edilmelidir.
Önceki yıllarda yapıldığı gibi dalların açıları
genişletilir.
Dördüncü yaş fidanda budama terbiye işleri
(Verim çağı budaması)
Yarı bodur meyve ağaçlarının verim çağındaki boyu 3-3.5 m
arasında olmalıdır. Ağaçlar bu yüksekliğe 4-5 büyüme sezonu sonunda
getirilmelidir. Bu yüksekliğe daha çabuk ulaşan ağaçlarda lider baskı altına
alınmalıdır.
4. Büyüme sezonunda ağaç dengeli bir taç oluşturmuş olur. Bu
yıldan sonra kat iskeletini oluşturan dallar korunmalıdır.
Sık dallar, kurumuş ve kırılmış dallar çıkartılmalıdır.
Yan dallarda, zayıf dal üzerinden kısaltma kesimleri
yapılmalıdır. Bu budama verime tam yatan ağaçlarda en çok kullanılan kesim
şeklidir. Bu kesimler sonucunda çok daha verimli dallar elde edilir.
Geri kalan budama işlemleri, alt iskeleti oluşturan dalların
periyodik olarak yenilenmesinden ibarettir. Yaşlanmış veya meyve yükünden
olumsuz etkilenmiş olan bu dallar kısa kesimler veya üçgen kesimler ile
çıkartılır.
Budama zamanları
Kış budama zamanı
(Yaprak dökümünden açımına kadar-uyanma)
Seyreltme
Kısaltma
Yaz budama zamanı
(Yaprak açımından dökümüne kadar-meyvenin kalitesini
hedefliyoruz)
Bilezik alma
Çizme
Eğme-bükme-açı alma
Filiz alma
Yaz budaması
Yaz boyunca meyve ağaçlarında (ilk bahar dahil) sürgünlerin
seyreltilmeleri, filiz alma, eğme-bükme, dalların açılarının genişletilmesi
işlemlerinin tümüdür.
Yaz budamasında amaç
Meyvelerin kalitelerini arttırmak, daha iyi renklenmelerini
sağlamak, kış aylarında yapılacak işlemleri azaltmak, derim işlemlerini
kolaylaştırmak.
Kış budaması
Kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine
girmelerinden hemen sonraki süre budama bakımından en uygun zamandır. Ancak
kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce budamanın yapılması doğru
değildir.
Kış budamasında amaç
Ana dallarda,
* birim alandaki verim oranını arttırmak,
* kültürel işlemleri kolaylaştırmak,
* ağaçları kontrol altına almak,
* iskelet oluşturma,
* iskelet sağlamlaştırma,
* gelişmeye hazırlık
olarak sıralanabilir.
Bilezik alma
Sürgünün uygun bir yerinden kabuğun çepe çevre kesilip
çıkarılması işlemidir. Kabuk kısmı kesilip çıkarılırken odun dokusuna zarar
verilmez. Bileziğin genişliği 3-4 mm kadar olmalıdır. Bunu belirlemede yaranın
kapanabilmesi esas alınır. Bilezik çok geniş alınır ise yara kapanamaz, ağaç
zarar görür.
Bilezik almada amaç
Örneğin asmada yıllık sürgünlerde salkımların altından tane
tutumundan sonra alınan bilezik, tane ve salkımların irileşmesini sağlar.
Etki şekli
Yapraklarda özümlenen maddelerin bilezik alınan yerin
üzerindeki organlarda birikip alt kısma geçmemesine dayanmaktadır. Ancak tüm
sürgün ve dallarda bilezik alınması, besin maddelerinin üst kısımlarda
toplanması nedeni ile köklerin zayıflamasına neden olur.
Çizme
Uyuyan gözü uyandırmak için veya tomurcuğun sürmesini
hızlandırmak için tomurcuğun altından kabuğun çizilmesi işlemidir.
Filiz alma
Genç ağaçlarda belirli bir bölgede gereğinden fazla sürgün
oluşmuş ise bunların fazla büyümeden koparılmaları gerekmektedir. Özellikle
genç ağaçlarda (1-7 yaş) uç kısımlarda oluşan fazla sürgünlerin filiz alma
yöntemi ile uzaklaştırılması gerekmektedir. Böylece fidana düzgün bir şekil
verilmiş ve birim alandaki kalite arttırılmış olur.
Midyat Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık birimi mühendisleri
olarak sahalarda olmaya yapılan hataları en aza indirmeye devam ediyoruz
edeceğiz.
Danışman çiftçi el ele başarı gelecektir sloganıyla
çıktığımız bu yolda emin adımlarla yurume ye devam ediyoruz.. Danışmanlığa ve
mühendisliğe verdiği önemde dolayı Midyat ziraat odası tarımsal yön. Kurulu
Başkanı Abdülhalim Gümüş 'e tüm çiftçilerimizin adına teşekkürlerimizi
sunuyoruz biz kocaman bir aileyiz
Danışmanlıkla bölgede söz sahibi olmaya devam ediyoruz...